Αίας

Αίας ο Τελαμώνιος (κατα την μυθολογία)

Ο Αίας ο Τελαμώνιος υπήρξε μυθικός βασιλιάς της Σαλαμίνας  και ένας από τους κυριότερους ήρωες του Τρωικού  πολέμου. Γιος του Τελαμώνα και της Περίβοιας (ή Ερίβοιας), ετεροθαλής αδελφός του Τεύκρου και εγγονός του οικιστή της Σαλαμίνας, Αιακού.

Ο Αίας ήταν ένας από τους μνηστήρες της ωραίας Ελένης και ήταν δεσμευμένος με όρκο να υπερασπιστεί τη ζωή και την τιμή της. Έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο με 12 πλοία και μαζί με τον Αχιλλέα και τον Φοίνικα άσκησε την διοίκηση του ελληνικού στόλου. Στην Ιλιάδα παρουσιάζεται ως ο δεύτερος πιο ανδρείος Αχαιός μετά τον Αχιλλέα και ισάξιος του Τρώου ήρωα Έκτορα. Ο Όμηρος μάλιστα αναφέρει ότι διέθετε υψηλό ανάστημα: «μέγας, πελώριος και έρκος Αχαιών». Επίσης δεν υστερούσε και σε ομορφιά και ως χαρακτήρας περιγράφεται ως καλόκαρδος, ικανός να εμψυχώνει τους συμπολεμιστές του και να δίνει συμβουλές. Ο ίδιος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην συμφιλίωση του Αχιλλέα με τον Αγαμέμνονα.

Κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου, υποχρέωσε κάποιον σύμμαχο βασιλιά των Τρώων, στην θρακική χερσόνησο, να του καταβάλει φόρο σε χρυσό και σε σιτηρά. Επίσης, κατέλαβε μια φρυγική πόλη, σκότωσε τον βασιλιά της Τελεύτα και πήρε σκλάβα την κόρη του Ευρυσάκη. Σε κάποια μεταγενέστερη φάση, μονομάχησε με τον Έκτορα, χωρίς κανείς τους να ηττηθεί. Τελικά έλαβε ως ένδειξη τιμής από αυτόν το ξίφος του, ενώ ο ίδιος του χάρισε τη ζώνη του. Όταν ο Πάτροκλος και ο Αχιλλέας σκοτώθηκαν, ο Αίας πέτυχε να αντιμετωπίσει πλήθος εχθρών και να αποσπάσει από τα χέρια τους τα σώματα των νεκρών ηρώων. Εξοργίστηκε όμως, όταν τα όπλα του νεκρού Αχιλλέα δόθηκαν τιμητικά στον Οδυσσέα και νιώθοντας εξαιρετικά μειωμένος, κρίθηκε κατώτερος των περιστάσεων σε σημείο που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τους αρχηγούς των Αχαιών. Τότε η θεά Αθηνά του προκάλεσε πνευματική διαταραχή και τον έκανε να ξεσπάσει πάνω σε ένα κοπάδι πρόβατα. Όταν συνήλθε το πρωί και διαπίστωσε σε πόσο οικτρή κατάσταση είχε περιπέσει, τερμάτισε την ζωή του, πέφτοντας πάνω στο ξίφος του.

ΑΙΑΣ  Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Ιστορία της ομάδας

Η ιστορία του τμήματος της επιτραπέζιας αντισφαίρισης ξεκινά αρχές της δεκαετίας του 1990, με πρωτοβουλία ανθρώπων από τα άλλα τμήματα του συλλόγου για να αναπτυχθεί το άθλημα και στις δυτικές συνοικίες που μέχρι τότε δεν υπήρχε.

Η προσπάθεια ξεκίνησε με πολύ κέφι και με τον καλύτερο τρόπο. Από την μέρα της έναρξης το άθλημα αγαπήθηκε πολύ από τα νέα παιδιά του Εύοσμου και όχι μόνο. Από την αρχή η προσπάθεια ήταν μελετημένη και σωστή γιατί από το τμήμα έχουν περάσει οι καλύτεροι προπονητές του αθλήματος σε επίπεδο της βορείου Ελλάδος, ξεκινώντας με τον Παπασάβογλου Σωκράτη (νυν ομοσπονδιακό προπονητής της βορείου Ελλάδος), μετέπειτα με την Κυριακίδου Σοφία (με πολλές επιτυχίες ως αθλήτρια και προπονήτρια), τον Καραϊσκο Δημήτρη (νυν προπονητή της ΧΑΝΘ και για σειρά ετών), την Μαροπούλου Αλεξάνδρα (νυν προπονήτρια της γυναικείας ομάδος της ΧΑΝΘ) και τον τωρινό προπονητή Κρυωνά Γεώργιο που μετά από τρία χρόνια  αποχής, το 2004 επέστρεψε στην ομάδα μας  ως προπονητής και παίκτης και με την βοήθεια του Καλαϊτζή Παναγιώτη στην αρχή και τα τελευταία δύο χρόνια του αδελφού του  Καλαϊτζή Δημήτρη προπονούμε τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους αθλητές μας.

Οι επιτυχίες στον σύλλογο άρχισαν να έρχονται με την δεύτερη γενιά αθλητών του συλλόγου μας στα τέλη της δεκαετίας του 90 και από τότε κάθε χρόνο διακρινόμαστε σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο σε όλες τις κατηγορίες.

Για τις επιτυχίες και την σωστή οργάνωση του τμήματος μας από το 1997 και εώς σήμερα ευθύνεται το ζεύγος Καλαϊτζή, ο Βασίλης και η Μελίνα (έφορος) που εκτός από τους δύο καταπληκτικούς αθλητές που μας έχουν δώσει (τα δύο παιδιά τους τον Παναγιώτη και τον Δημήτρη) δίνουν τα πάντα στο τμήμα για να μην λείπει τίποτα σε αγωνιστικό και έξω αγωνιστικό επίπεδο.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ :

 

Κρυωνάς Γιώργος    ,   Παπασάβογλου Σέφανος   και    Γιοβάς Ανέστης

ΑΝΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ :

Καλαϊτζής Δημήτρης                  ,            Οικονόμου Γρηγόρη

         Ενεβέης Κυριάκος                      ,            Οικονόμου  Κωνσταντίνος

ΕΦΗΒΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:

Σαπάκος Σωήρης                 ,            Δούμπαλας Ζαχαρίας

Ελευθεριάδης Χάρης             ,            Τζαμπελάκης Σταύρος

        Κωνσταντινίδης   Άγγελος

ΠΑΙΔΙΚΗ ΟΜΑΔΑ :

      Τζιότζιος Βασίλης                ,                 Καρυπίδης Ανδρέας

                  Ποιμενίδης Κυριάκος         ,                 Παρασκευόπουλος Σάββας

  Σαμολαδάς Μιχάλης           ,                Μανάτος Κυριάκος

Γκόλφος Χρήστος                ,                 Γκόλφος Αντώνης

           Κωνσταντινίδης  Μάριος    ,                 Χατζηιωαννηδης Δανιήλ

ΠΑΝΠΑΙΔΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:

 Ασλανίδη Παναγιώτης             ,         Σαββίδης  Δημήτρης

      Φετφατζίδης Κωνστανίνος      ,         Καρπουχτσής  Γιώργος

    Ντουντουλίδη Κυριάκος          ,         Βασιλακάκης  Άγγελος

ΓΥΝΑΙΚΙΑ ΟΜΑΔΑ:

 

Γκούρα  Βασιλική

ΚΡΑΣΙΔΩΝ ΟΜΑΔΑ:

Φωτιάδου Ιωάννα        ,        Παπασάβογλου Ζωή

Χατζηιωαννήδου  Παρασκευή

 

ΠΑΝΚΟΡΑΣΙΔΩΝ ΟΜΑΔΑ:

 

Μαρωνίδου  Σοφία